17 Şubat 2015 Salı

İDAM CEZASI GERİ GELSİN DİYENLER

Yargılamaların nasıl olduğunu en iyi biz hukukçular biliyoruz.Sade vatandaş en fazla "Böyle adalet mi olr ? " der,ya da arkasından ağıt yakar.Yıllar sonra kahraman ilan eder.Bu ülkede idamın olduğu dönemi hatırlayın yeter...
Birçok kez hukuksuz,ya da yasaya aykırı cezalar verildiğine şahit olmuşuzdur.En büyük risklerden birisi bu.Diğeri de siyasi iktidarı elinde bulunduran her kim olursa olsun,bunu kendi yararına kullanarak muhalifleri susturabilir.
Ülkemizde yargının bağımsız olduğunu iddia edenler....
Dün akşam haberlerde duyduk: " Davanın takipçisi olacağıM" diyeni de gördük,
"Canavarca hisle öldürmüştür. Cezası ağırlaştırılmış müebbettir " diye daha iddianamesi olmayan dava sonucu konusunda heyete ayar vereni de.Ki bu iki şahıstan birisi Sayın Cumhurbaşkanı, diğeri de Sayın Başbakan...
Acımız büyük diye,bu ayrıntıyı atlamayın.Olay bazında duygusal davranmayın...
ÖZGECAN olayındaki sanığın başına gelecekler hepimizce malum.Peki bu diğerlerini durduracak mı sandınız?
Kaldı ki olaya hukuk olarak bakın: Bir ülkedeki en yetkili iki makam,daha iddianame ortada yokken; cezasını kesti bile.İnsan düşünmeden edemiyor : " Başka hangi yargılamalara-soruşturmalara ayar verildi ki acaba ?"
Avukat yanımla baktığımda,bu olayda şu ana kadar duyduklarımıza bakarak : "canavarca hisle ve eziyetle adam öldürme " yoktur.Canavarca hisle öldüren katil, sırf acı çektirerek öldürme eyleminden haz aldığı için cinayet işlemektedir.Eziyet, mağdur üzerinde zamana yayılan hareketler olduğuna göre eylemin, mağduru tarafından bu zaman aralığında hissedilmesi gerekir. Bu açıdan mağdurun, eziyet süresince sağ ve bilincinin açık olması gerekmektedir.
Bu nitelikli halin uygulanması için failin eziyet oluşturan hareketleri, maktulün ölümünden önce gerçekleştirmesi gerekir. Aksi takdirde bu nitelikli hal uygulanmaz, adam öldürme ve ölünün hatırasına hakaret (YTCK 130) suçları gündeme gelir.
Burada öldürme fiili bıçakla ve son hamle de demir çubukla gerçekleşmiştir.Ellerin kesilmesi ve yakılma öldürme fiilinden sonra gerçekleşmiştir.
Yani bana göre ortada canavarca hisle ya da eziyetle işlenen bir öldürme fiili yok.
Eeee bu durumda, nasıl ağırlaştırılmış müebbet öngördünüz sayın büyüğüm ? Amaç sadece ve sadece toplumda kabaran ve sosyal medyada ifade bulan; iktidarınız döneminde kadınlara bakış açısı, partililerinizin kadınlar hakkında söylemleri vs sebebiyle bu suçların arttığı iddiasından ve oy kaybından kurtulmak mı acaba diye düşünmeden edemedim.
O nedenle lütfen duygusal bakarak İDAM gelsin vs söylemlerini çoğaltmayın.Bu ülkede kanunlarımızın uygulanmasında " Kadın kendisine iftira atmaz " mantığı var.Yarın biri çıkar,bir yakınınızla alakalı "bana tecavüz etti " der, apışır kalırsınız.
Kaldı ki hakimlerin bir çoğunun yeterliliği tartışılır durumda iken,nasıl olacak bu idamlar?
Zannımca olması gereken "çocuklara ve kadınlara karşı işlenen suçlar" ile ilgili maddeler üzerinde düzenleme yapılması daha uygun olacaktır./Canan AKTAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder